Documentatie

Aankoopbegeleiding

U bent op zoek naar een andere koopwoning of heeft u uw droomhuis al gevonden?

Er is vaak al een makelaar bij de verkoop betrokken. Maar let op: die makelaar is ingeschakeld door de verkopende partij, de eigenaar van de woning. Ja, die makelaar regelt de bezichtigingen en stelt uiteindelijk een koopovereenkomst op. Maar deze makelaar handelt voor de tegenpartij en niet voor u!

Zou het niet prettig zijn als er ook iemand met u meedenkt? Iemand die weet hoe het werkt op de woningmarkt, die kennis van zaken heeft, die ook nog eens financieel is onderlegd …. én die geen roze bril op heeft?

Met De Woningwijzers heeft u een Gecertificeerd Aankoopbegeleider aan uw zijde. Wij helpen u met de aankoop van een particuliere koopwoning.  U houdt te allen tijde de regie.

Als Gecertificeerd Aankoopbegeleider doen wij het volgende voor u:

  • Het vooronderzoek

Eerst onderzoeken we alle belangrijke informatie over de woning. Dat doen we al vóór de eerste bezichtiging. We vragen bijvoorbeeld informatie op bij het Kadaster, het Bodemloket en in de Ruimtelijke plannen. Dit “vooronderzoek” is erg belangrijk.

  • De bezichtiging

Wij gaan met u mee naar de woning van uw keuze. U kijkt waarschijnlijk anders naar het huis, dan dat wij dat doen. Misschien ziet u zich er al zitten. Past de bank in die hoek? Zal de eetkamer daar mooi staan? Gordijnen of toch luxaflex?

Doorvragen bij de verkoper of diens makelaar is belangrijk bij de bezichtiging. Dit doen wij voor u. Tevens onderzoeken we de staat van onderhoud van de woning. Kan er mogelijk iets aan de hand zijn en is het verstandig om een bouwkundige in te schakelen?

Is er direct ergens reparatie noodzakelijk of zijn er in de nabije toekomst hoge kosten te verwachten?

Als koper heeft u een zogeheten “onderzoeksplicht”.

  • De aankoopwaarde bepalen

Om te komen tot een bieding, bepalen wij samen wat u maximaal voor een woning wilt betalen. Aan de hand van vergelijkbare woningen en gerealiseerde verkoopprijzen wordt een reële inschatting gemaakt voor de aankoopwaarde. Daarbij houden we rekening met eventuele waardevermeerdering of -vermindering (luxe verbouw of noodzakelijk onderhoud).

  • Onderhandelen over prijs en voorwaarden

Wij weten hoe de onderhandeling te starten en af te ronden. Onder welke voorwaarden en condities moet de aankoop plaatsvinden? Tegen welke prijs komt de overeenkomst tot stand en wat zit er precies bij de aankoop inbegrepen? Als aankoopbegeleider voeren wij namens u de onderhandelingen met de verkopende makelaar. Alle biedingen, gemaakte afspraken en voorwaarden leggen we vast.

  • Controle van de koopovereenkomsten

Ook in de laatste fase van het traject laten wij u nog niet “los”. Indien nodig schakelen we een bouwkundige in voor een bouwkundig onderzoek en/of geven we de opdracht tot taxatie, die nodig is voor een hypotheek. We controleren de koopovereenkomst en in een later stadium ook de leveringsakte van de notaris.

  • Afronding: inspectie woning en overdracht notaris.

Indien gewenst zijn we aanwezig bij de eindinspectie van de woning en gaan we mee naar de notaris voor de aankoop en hypotheek (officiële overdracht).

De Woningwijzers biedt u de keuze uit drie pakketten: Compact, Plus en Extra.

Vooronderzoek X X X
Bezichtiging 1 woning 3 woningen 5 woningen
Bepalen aankoopwaarde X X X
Onderhandelingen X X X
Beoordelen contracten X X X
Begeleiding t/m tekenen bij de notaris X X X
Looptijd traject 6 maanden 1 jaar 2 jaar

De combinatie met hypotheekadvies is ideaal. Het voordeel voor u: alle documenten één keer aanleveren en één gesprekspartner. Eén partij die beide disciplines beheerst en voor u de combinatie aankoop/hypotheek in de gaten houdt. De Woningwijzers staan graag voor u klaar!

U weet vooraf zeker of de gewenste woning financieel ook “haalbaar” is. Wat zijn straks de maandlasten en hoe zit het met de situatie in de toekomst? Denk aan pensioen, overlijden of arbeidsongeschiktheid/werkloosheid. Een Erkend Financieel Adviseur neemt alles met u door.

De verkopende partij weet dat u een serieuze koper bent. U heeft immers een eigen Financieel Adviseur mee als Aankoopbegeleider. Dan zit het met de hypotheek ook wel goed.

De hypotheek vragen we aan bij de partij (bank of maatschappij), die het beste past bij uw situatie. We nemen hier alle tijd voor. Zie ook het onderdeel “hypotheekadvies”.

Onze diensten