Referenties

Roelie wilde kopen, maar ging toch huren.

Al in een vroeg stadium raakten we in gesprek over de financiële situatie. We keken samen naar het inkomen van nu en het pensioeninkomen van over een paar jaar.

De eigen woning stond net in de etalage bij een makelaar. De bedoeling was om weer iets te kopen. De huizenmarkt had een hoge snelheid, prijzen stegen snel en tijd om er goed over na te denken was er niet.

Na opnieuw in gesprek te zijn geweest, gaf Roelie aan dat de overwaarde die op de spaarrekening stond een heel vrij gevoel gaf. Met aandacht op het pensioeninkomen, keken we samen naar de mogelijkheid om iets te huren voor een langere periode.

Uiteindelijk koos Roelie voor een jaar eerder stoppen met werken, ze vond een mooie huurwoning voor langere periode. Meer tijd voor kinderen en kleinkinderen, financiële rust en lekker wonen in een fijn huis.

Maarten en Feline wilden hun dochter financieel bijstaan.

Om dit te kunnen realiseren keken we samen naar de mogelijkheden. De eigen woning had al eens in de verkoop gestaan, om zo geld vrij te maken. Ze wisten eigenlijk niet goed wat te doen. Een van de mogelijkheden was de hypotheek omzetten naar een andere bank, tegen een lagere rente. Daarvoor moest wel een boete betaald worden en de bijbehorende kosten; dit bleek uit te kunnen.

De hypotheek werd flink verhoogd met een bedrag, wat vervolgens geschonken zou worden aan de dochter. Hiermee kon zij zelf een huis kopen. Alleen op basis van haar inkomen kon dat niet.

Uiteindelijk waren Maarten en Feline per maand niet eens duurder uit. Een langere rentevaste periode en belangrijk: hun dochter heeft een woning kunnen kopen. Uiteraard is alles in een goed gesprek meegenomen. Het inkomen op lange termijn (beiden al met pensioen, maar diverse pensioenfondsen en polissen). Wat als de waarde van de woning daalt in de toekomst?

Maarten en Feline maken zich geen zorgen. De hypotheek en de onderhoudskosten kunnen zij prima opbrengen. Écht financiële rust.

Gepensioneerd echtpaar dacht niets meer te kunnen kopen, wij bewezen het tegendeel.

Een typisch geval voor “de Woningwijzers”. Echt heel veel mensen zeggen het: “wij krijgen toch geen hypotheek meer, want we zijn te oud!”

Zo ook dit gepensioneerde echtpaar. In het eerste gesprek zagen ze heel veel beren op de weg. Na flink praten en financieel alles op een rij gezet, sloeg de sfeer om naar de positieve kant.

“Kunnen wij dan toch verhuizen? Ons oude vrijstaande huis verkopen? Geen grote tuin meer? Lekker vrij en klein wonen en alle tijd om er met de caravan op uit te gaan? Echt waar?”

Ja dus! En zo geschiedde. Er werd een nieuwbouwproject gevonden, dat precies paste in bij hun wensen. Alles nieuw, alles op de begane grond en met een tuintje. Perfect! Bijna geen onderhoud, dus ideaal gezien de leeftijd. Beiden zijn niet zo heel fit en mobiel meer en dat is in die afgelopen 2 jaar ook snel verslechterd.

Heel lastig was de vraag: “eerst verkopen en dan eventueel 2x verhuizen of eerst kopen en dan het risico lopen dat je lang met 2 huizen zit”. Ze kozen de eerste optie en alles liep naar wens.

Huis verkocht, tijdelijke huurwoning (verhuizing 1) en toen de nieuwbouw klaar was volgde verhuizing nummer 2. Inmiddels wonen ze er met heel veel plezier.

Wij hebben geholpen met de verkoop, de tijdelijke huurwoning, de verhuizingen, de nieuwbouw, de overbrugging, de bouwbegeleiding en de hypotheek. Uiteraard is ook de hele financiële situatie goed in kaart gebracht.

Het echtpaar kan de komende 20 jaar vooruit. Ook als één van beiden overlijdt, dan kan de langstlevende blijven wonen.